El propòsit d’una companyia

Estem molt acostumats a sentir la tríada visió, missió i valors. Ha arribat el moment de reivindicar el propòsit de les companyies i la importància de definir-lo.

by | oct. 23, 2020

Anem a fer l’exercici d’imaginar que avui ens hem llevat ben aviat. Hem d’anar a treballar i ens agrada començar el dia amb ganes. Esmorzar, vestir-nos, dutxar-nos… I sortim al carrer. Comencem a caminar, tenim mínim 8 hores al davant per caminar. El fet és que, a final de mes, comprovem que, certament, hem fet molts quilòmetres. Avui és el dia que més hem caminat i ho hem fet amb uns valors ferms, però… per què ho fem? Quin és el propòsit que ens porta a “caminar” un dia rere un altre? Com ens ha d’identificar el nostre client si només fem que caminar com tots els altres sense saber a on anem?

En aquest blog ja hem parlat del problema que representa per a moltes companyies el fet de treballar per inèrcia, i avui hi volem sumar el problema de no saber per què existeix la companyia a la qual dediquem tantes hores cada dia i que només desitgem veure créixer.

El concepte del propòsit d’una companyia el va descobrir molta gent de la mà del famós vídeo del TED protagonitzat per Simon Sinek. En aquest vídeo, de poc més de 17 minuts, ens explica la importància per les empreses de conèixer el seu “Why” per sobre del seu “What”. Demostrar que tens un propòsit creïble (un motiu pel qual existeix la teva empresa per sobre del desig d’obtenir beneficis), aporta valor comercial en un món cada cop més competitiu.

Ens han ensenyat sobre la base de que l’objectiu de l’empresa és el de maximitzar beneficis, però potser ens hem de plantejar que aquest fet ha de ser la conseqüència d’aplicar el propòsit de la companyia de forma sistemàtica.

Vol dir això que una empresa que només es focalitzi en la part econòmica està condemnada al fracàs? No, però sí que serà una empresa amb més problemes en la seva generació d’engagement amb l’equip de treball i amb els clients. Tindrà problemes en transmetre què la fa diferent de la resta d’empreses que fan el mateix i li serà difícil que els seus clients s’hi puguin veure identificats.

Existeixen diferents exercicis per a poder localitzar el propòsit que mou la nostra empresa. Un que desde ST strategy ens agrada fer de vegades a alguns clients és el de l’Esquela, popularitzat per Marty Neumeier en el seu llibre Zag. L’exercici consisteix en imaginar que han passat uns 20 anys i la teva companyia ha mort. N’has de redactar l’esquela que sortirà al diari l’endemà. Aquest exercici ens ajuda a visualitzar les fites que ens agradaria que la nostra empresa hagi aconseguit assolir i què ha portat a l’empresa a assolir-les.

El propòsit de la companyia és el que definirà quina és la seva visió, missió i valors; i, a la vegada, iniciarà el camí de la cultura de l’empresa, esdevenint, fins i tot, l’eix del branding corporatiu. Sobre quin aspecte és millor recolzar la imatge de la teva empresa que amb la teva pròpia cultura empresarial? I és que segons Andy Milligan i Shaun Smith, en el seu llibre “On purpose”, el propòsit ja és la cinquena “P” del màrqueting -tot i que altres autors la situen com la sisena, ja que han inclòs anteriorment la corresponent a “people”-.

El propòsit ens l’hem de creure, l’hem de treballar i l’hem de visibilitzar en cadascuna de les nostres accions.

Hem de tenir clar que el propòsit de la companyia cal aplicar-lo cada dia. No és una simple frase per escriure en un pla de negoci. No es tracta de donar una imatge mentre internament actuem de forma contrària. El nostre propòsit marca les decisions de la nostra companyia i defineix quines polítiques hem de seguir. Necessitem ser-li fidels si volem que després els nostres clients ens identifiquin a nosaltres. Res indignarà més als clients de la teva companyia que descobrir que han estat enganyats i que tota la cultura empresarial ha estat una farsa. Com va dir Gav Thompson, “Don’t tell me how funny you are; make me laugh”.

Destacar no és només un tema d’una bona comunicació. Les accions parlen més alt que les paraules. Aquesta és la línia que cada cop més les companyies es veuen abocades a seguir, per això necessiten saber en què creuen i què pensen els seus clients. I no és només un tema de clients, sinó també del personal.

Les empreses volen personal compromès amb la “causa” de la companyia. La cultura empresarial no és un simple paper a entregar als nous treballadors, cada cop té més importància i es prefereix buscar treballadors que encaixin i posteriorment formar-los, que no pas intentar ensenyar la cultura a algú que fins al moment no hi ha encaixat mai.

Ha arribat el moment, doncs, de saber cap a on fem caminar la nostra empresa, de saber què volem que representi. Les inèrcies NO són bones quan estem liderant una companyia. Preguntem-nos per què fem les coses, com les estem fent i sobretot, tinguem clar a on volem portar la nostra empresa.