Posicionament i consolidació d’una companyia líder en el seu nínxol de mercat

Resum

Ens trobem en un moment on la legislació a nivell europeu està en constant canvi. La regulació fins al moment pertanyia a les pròpies regles de cada país, però el marc regulador europeu pretén centralitzar els registres i homologacions segons un mateix patró.
Encara que en la posició actual de la companyia existeixen relativament poques alternatives de creixement a nivell nacional, el posicionament internacional té un llarg recorregut. Actualment ja té aquesta presència en diversos països, però és optimitzable i s’ha d’adaptar a les noves regulacions del mercat.
ST strategy va ajudar a Lex Registres* a consolidar el seu negoci en un nínxol que lidera fa uns anys amb solvència a nivell nacional. Va aportar rigor financer per a la presa de futures decisions rellevants, eines i metodologia per a arribar a acords estratègics significatius i la preparació de l’estructura per a afrontar el repte de creixement marcat.

Una empresa líder al mercat nacional

Internacionalització com a repte

Reforçar l’estructura i la imatge de marca

La història completa

Oportunitat

En el mercat de registres i homologacions on opera la companyia, els canvis reguladors en alguns dels sectors són una constant i Europa està camí de centralitzar els tràmits per a facilitar el trànsit normatiu i agilitzar les relacions entre països.
La companyia es troba en una posició còmoda a nivell de resultats, però està pròxima a l’estancament en termes de facturació, amb possibilitats de decréixer depenent de les mesures que pugui prendre la Unió Europea.
La propietat es troba en un punt on ha de decidir si es manté en la situació actual o, d’altra banda, cerca un millor posicionament a nivell internacional per a situar la companyia en el següent estadi i plantejar una possible operació corporativa a mitjà termini.

Eixos de canvi

Amb la confiança de la direcció de la companyia, ST strategy va exercir com a assessor estratègic i va desenvolupar un pla de consolidació de la companyia cap al següent nivell per a preparar una potencial operació corporativa. Entre altres, va abordar tres desafiaments fonamentals:

 • Reducció de la dependència de la sòcia fundadora: El passat, l’obstinació i l’elevada presència de la sòcia fundadora ha permès arribar a l’empresa fins el que és avui. Vàrem treballar conjuntament per a crear una estructura on, malgrat que la figura de la sòcia ha de continuar mantenint un paper indispensable en l’organització, la companyia ha de ser coneguda pel seu treball, ètica i rigor global, mentre la sòcia es posiciona en un rol diferent al que ocupava fins al moment.
 • Solucionar els posibles problemes d’estancament: Es van identificar formes de generar ingressos addicionals a partir d’una anàlisi detallada dels serveis actuals i el reenfocament de la metodologia actual amb la qual s’ofereix el servei. També es va analitzar la tipologia de client, focalitzant el servei en els sectors que tenen sentit i eliminant els que no aporten marge.
 • Afrontar les futures regulacions a nivell europeu: Malgrat aquest és un aspecte que en aquell moment estava fora del nostre control, teníem dos opcions: preparar-nos per a elles o esperar a veure els resultats. Conjuntament vàrem optar per la primera alternativa, dotant a la companyia de l’estructura i l’enfoc internacional dels seus serveis per a aconseguir nous productes derivats de la regulació i un posicionament més fix (en sentit geogràfic) a nivell internacional.

  Recomanacions

  Vàrem recomanar que la CEO prengués algunes mesures immediates per a millorar la possible situació d’estancament, i altres de fons, per a afrontar reptes futurs a nivell corporatiu i de posicionament:

  • Ampliació de mercats a nivell internacional on la companyia es troba amb una proposta de serveis que es pot adaptar a altres tipus d’acords.
  • Increment de l’estructura per a fer front a l’ampliació de mercats i els potencials canvis a nivell europeu.
   Redefinir la imatge corporativa de la companyia per a aconseguir comunicar de manera clara les fortaleses de l’empresa en el seu conjunt.
  • A nivell intern, automatitzar i estandarditzar al màxim aquells serveis de menys valor afegit mitjançant informes i sistemes.
  • Adoptar un altre tipus de rol de la sòcia fundadora per a aconseguir un posicionament més òptim, que a més la motivi i li permeti continuar creixent en la indústria.
  • Dotar a la companyia d’eines i decisions eficients, per a poder realitzar una operació corporativa a mitjà termini amb garanties.

   * La confidencialitat dels nostres clients és una prioritat de la companyia. Tot i que hem canviat els seus noms, les informacions són reals.